вторник, 1 апреля 2014 г.

Позакаласне читання «Що каже свіжих квітів жмуток?»


Квіти — улюблені супутники людини з давніх
часів. Вони не лише милують зір, але й
облагороджують душу...
Д. Хімчук

Мова квітів

Що каже свіжих квітів жмутик?
Про що їх мова непроста ?
Верба — одвертість, айстра — смуток,
Лілея біла — чистота.
Конвалія — любов таємна,
Мак — юний цвіт, що не згаса.
Лавр — завжди успіх, слава певна ,
А мальва — холодність, краса.
Дзвіночок польовий — то вдячність,
То любов свята.
Нарцис — то горда необачність,
Волошка — ніжність, простота,
Саранка-лілія — сміливість,
Півонія — життя сто літ,
Фіалочки — сором'язливість,
Любов минуща — первоцвіт.
Ми любим квіти дарувати,
Й коли настане слушний час —
Все те, що хочемо сказати,
Букетик висловить за нас.

Дмитро Білоус

1.Конвалія
2. Верба
3.Мальва
4. Саранка-лілея
5.Первоцвіт


У давнину квіти були засобом любовного листування, за допомогою якого закохані могли спілкуватися. Квітковим словником користувалися на балах, у сімейних колективних іграх. Він постійно змінювався, слова в ньому набували нового значення. Квітка означала цілу фразу, вміщувала також відповідь, запитання, побажання.

Послана, наприклад, дамі конвалія означала: «Довго я тебе кохаю!»


Резеда: «Не твоя краса, а доброта зачарувала мене». 


Шипшина: «Чи можна тобі вірити?» . 


Гіацинт: «Кількість пуп'янків підкаже день зустрічі». 


Волошка: «Будь простий, як вона» . 

Маргаритка: «Бажаю тобі всього найкращого». 

Півонія: «Який ти здогадливий!» 

Мак: «Ти наводиш сон». 

Гілочка троянди: «Так». 

Листок троянди: «Ні».


Ось, виявляється, як гарно і мило можна спілкуватися за допомогою квітів!




Легенда про лілею



В одному з гірських аулів жила сім'я, де підростало двоє дітей: донька Тамара й син сусіда, котрий загинув у сутичці з ворогом. Юнак і дівчина покохали одне одного, але Тамару посватали за іншого. Не наважуючись перечити батьківській волі, молодята подалися шукати допомоги у чаклуна, який мешкав у глухій ущелині. Дівчина підійшла до печери, а хлопець залишився чекати її біля входу. Не одна година минула, і врешті терпець йому урвався. «Де Тамара?» — спитав він висохлого бородатого старигана. А той і відповів: «Немає в мене сили звести вас докупи — отож і вчинив я так: вона не буде більше страждати». І чаклун показав рукою на чарівну білу квітку, яка виросла на порозі. Цілий день проплакав над лілеєю юнак, а надвечір чаклун перетворив його на дощову хмарину.

Ця легенда була така популярна в Грузії, що років з двісті тому, коли траплялася велика посуха, дівчата йшли на поля з оберемками лілей: нехай нещасливий наречений заплаче над долею своєї коханої, схвильований її красою


Конвалія

Конвалія — цілюща рослина. Це чудовий засіб проти паралічу, для зміцнення нервів, проти головного болю, а насамперед — хворого серця.

Однак у тому чи іншому вигляді корисні людині, квіти конвалії вкрай шкідливі для домашньої птиці. Траплялись випадки, що кури та інша птиця, надзьобавшись того цвіту, отруювались та гинули.

Та найцікавіше, що запах конвалії — убивчий для деяких квітів. Конвалія немилосердно нищить майже всіх своїх сусідів, що пахнуть; особливо ж не любить бузку. Тому бузок в одній вазі з конвалією завжди швидко в'яне. Але конвалія знаходиться в добрих стосунках з незабудкою.

Про секрети мистецтва створення букетів

Букет — це слово французького походження, у перекладі на українську мову означає: квіти чи інші рослини, дібрані і складені в жмут.
Створити гарний сучасний букет, щоб він відповідав необхідному моменту, не так уже й легко. Адже ж кожне свято, кожна подія потребує свого «квіткового ритуалу», свого асортименту квітів.
Наприклад, нареченим зовсім недоречно дарувати букет з квітів темних кольорів. Традиційним привітанням для нареченої, для молодого подружжя буде букет з невеликої кількості дорогих красивих квітів — троянд, гвоздик, орхідей, кал, тобто букет в білих та ледь рожевих тонах. Невисоким на зріст нареченим імпонуватиме невеликий, витончений букетик. Для високих наречених краще вибирати букет з крупних квітів або квітів із довгою квітконіжкою (кали, троянди, гвоздики).
Букет до дня народження дитини не повинен бути великим. Складати його рекомендується з яскраво забарвлених кольорів, але не ароматних. Якщо народжується дівчинка, дарують квіти рожевого (рідше червоного) кольору, а хлопчик — синього або голубого (рідше фіолетового). Коли ж народжуються близнята, матері підносять два однакових букети. Ювілейні букети повинні бути значних розмірів, святкові, красиві. Складають їх з великих за розмірами квітів (гладіолусів, жоржин, бузку, хризантем, гвоздик, тюльпанів, півоній тощо), які одного забарвлення, бажано червоного або фіолетового.
Букет для привітання хворого складається з ніжних та яскравих кольорів, але потрібно уникати пахучих квітів: лілій, бузку, конвалій, півоній.
Букети на випадок повноліття, закінчення навчального закладу, новосілля, жіночого дня тощо повинні справляти приємне, радісне враження, їх можна створювати з кількох гармонуючих за кольорами видів квітів.
Траурні букети роблять звичайно з квіток темних строгих кольорів (темно-червоні троянди або червоні та фіолетові гладіолуси, жоржини, гвоздики).
Важко перелічити всі випадки в житті, коли квіти необхідні.




 



Комментариев нет:

Отправить комментарий